top of page

Dnevno.hr donosi: "'Teršelička i Zoran Pusić dio su haaške velikosrpske politike koja omalovažava Do

'Teršelička i Zoran Pusić dio su haaške velikosrpske politike koja omalovažava Domovinski rat, zato su prešutili Šešeljevu slobodu'

111111111111111111.jpg

  • Autor: Iva Međugorac

  • Datum: subota, 15. studenog 2014. u 10:42

"Nisu presudili Miloševiću, a neće niti Šešelju kao glavnim akterima velikosrpske politike. Prema tome osobno imam satisfakciju, a volio bih da nemam. Od 2000. godine sam govorio da je Haaški sud sramota i da toj gospodi treba reći dosta", podsjetio je Tomac.

Puštanje osvjedočenog srpskog ratnog zločinca Vojislava Šešelja na privremenu slobodu, ali i njegovu najavu o političkoj aktivaciji za naš portal prokomentirao je ugledni profesor Zdravko Tomac osvrćući se i na reakcije vlasti u dvjema zemljama.

Naš sugovornik podsjetio je na neke činjenice koje same po sebi dovoljno govore te ustvrdio da nema dvojbe da su ključni ljudi koji danas sjede na vlasti u Srbiji - Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić učenici Vojislava Šešelja, ali i njegovi pomoćnici izrasli na njegovoj politici. "Nema nikakve dvojbe da su Tomo Nikolić i Aleksandar Vučić bili dio agresije na Hrvatsku. Nije to činio samo Šešelj koji je bio na čelu, ali treba podsjetiti da su u agresiji na Hrvatsku osobno sudjelovali Nikolić i Vučić. Činjenica je da Šešelj smatra da su ga ta njegova dva pomoćnika i istomišljenika prodali za vlast i da je on na neki način došao u Srbiju, barem on tako želi ne da se liječi nego da se osveti i on ne skriva namjere da pokušava rušiti predstavnike vlasti u Srbiji", objašnjava Tomac. On smatra da ga je spomenti dvojac radi vlasti izdao, a oni su barem formalno radi vlasti odustali od njegove politike.

No, na stranu vlast u susjednoj državi problem kojega se profesor posebno dotakao jest Haaški sud kojega radi njegovih odluka naziva sramotom. "Mi koji smo od početka govorili da je to sramota i da to nije sud pravde već politički sud bili smo u pravu. Haaški sud je pod britanskim patronatom koji uvijek štiti velikosrpsku politiku, a vodio je i takvu politiku da neće biti presuđeno za agresiju Srbiji. Nisu presudili Miloševiću, a neće niti Šešelju kao glavnim akterima velikosrpske politike. Prema tome osobno imam satisfakciju, a volio bih da nemam. Od 2000. godine sam govorio da je Haaški sud sramota i da toj gospodi treba reći dosta", podsjetio je Tomac.

Također napominje da je ovo veliki udarac hrvatskoj politici, osobito politici predsjednika Josipovića i Vesne Pusić jer oni su štitili i veličali takav sud, a do posljednjeg trenutka željeli su zaštititi Srbiju kao agresora i pretvoriti njihov velikosrpski agresivni rat. Do zadnjeg trenutka pokušavali su povući tužbu pred Međunarodnim sudom pravde da se Srbiji ne bi sudilo. "Vidim sada Josipović osuđuje politiku Haaškog suda, ali još nakon oslobađajuće presude Gotovini i Markaču on je rekao da oni nisu krivi, ali zločin se dogodio i netko mora biti kriv. Nastavio je pomagati politiku Vesne Teršelić koja i dalje zajedno sa Zoranom Pusićem i drugima u stvari provodi politiku tog sramotnog Haaškog suda", vjeruje naš sugovornik.

Mlaka reakcija hrvatske politike

Dotakao se i aktualne, pomalo mlake reakcije hrvatske politike na Šešeljevu slobodu. Izostala je, napominje profesor, reakcija inače glasnika kritičara na zbivanja u Hrvatskoj, a riječ je o Vesni Teršelič, Zoranu Pusiću i sličnima. Jasno je da su oni dio politike Haaškog suda i zato ne žele ići sami protiv sebe, a Josipović se našao u neugodnoj situaciji te pokušava riješiti sve što se da riješiti zbog kampanje koja mu je pred vratima.

"Morate znati da se danas može složiti potpuni mozaik Josipovićeve politike. On je 2007. godine jasno počeo voditi svoju današnju politiku kada je kao čovjek koji je pisao tužbu dobio čast od Vlade da piše tužbu za zločine u Hrvatskoj u isto vrijeme počeo se sastajati sa veleposlanikom agresorske Srbije protiv koje je pisao tužbu. Kada je počeo razgovore mimo znanja i bez dopuštenja Vlade zajedno sa Šimonovićem počeo je raditi na povlačenju tužbe koja nije bila napisana, a time je pokazao kakvu će politiku voditi. Cilj je da se Srbija ne optuži za agresiju i genocid nego da se pokuša provesti britanska politika koja je pokušala s Haaškim sudom uspostaviti ravnotežu krivnje. Velikosrpska agresija i genocid pokušali su se pretvoriti u građanski rat i sukob s podijeljenom odgovornosti. Sve što je kasnije radio od svoga kabineta, Jovića, Lončara i drugih koje je tamo postavio, i do zadnjeg trenutka tropoljupcem s Nikolićem zapečetio je svoju politiku", misli Tomac.

Sada kada dolaze izbori dolazi Šešelj, a kako ne zna što napraviti napada sud. Pokušava se na taj način izvući iz neugodne situacije, a druga neugodna situacija za predsjednika je vukovarska Kolona sjećanja dok branitelji prosvjeduju i sve jasnije govore da ne prosvjeduju zbog nepravde samo prema njima kao osobama nego i stoga što ova vlast sustavno diskreditira istinu o Domovinskom ratu praveći reviziju povijesti. Tu je čelni čovjek Josipović koji je Vesnu Teršelič nazvao savješću hrvatskog društva. Teršelič je za Tomca savjest pete kolone, o kojoj i on sam u svojim knjigama dugo progovara, a u kojoj je i predsjednik Josipović.

"Puštanje Šešelja zapravo je pozitivna stvar jer na kraju će se morati skinuti sve maske, a ova politika koja je prihvatila velikosrpsku strategiju da nije bilo agresije već da se radilo o građanskom ratu, morati će se korigirati ili barem praviti da je otvorila oči.

Dobro je za nas što se pokazuje što je Srbija koja sprema doček Šešelju kojim dokazuje da se puste laži da se srpska politika promijenila. Srbija se nije suočila s katarzom i onim što je napravila, a to dočekuje i doček kojega su Srbi priredili Šešelju. Dobro je da to vide naši novinari, udruge, intelektualci i razne udruge koje su sada zašutjele. Dobro je da to vidi i Stipe Mesić koji u braniteljskom prosvjedu vidi pripremu državnog udara. Brinu ga branitelji, ali ne i velikosrpska politika koja za njega nije problem. Gotovina i Markač u Haagu su rehabilitirani, ali ne i u Hrvatskoj", zaključio je profesor Tomac.


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
No tags yet.
Pretite nas
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page